Ursprungligen var Buda en herrgård, men idag finns endast de två flygelbyggnaderna kvar. Vi vet att Buda fanns som ett frälsehemman före 1780, men inga uppgifter finns på när gården egentligen byggdes.

Det finns fina vandringsleder, som Kycklingleden med sin utgångspunkt vid Buda badplats, att ströva på, svamp och bär i skogarna runt omkring, fisket är gratis och platsen är lugn och fridfull. Badplatsen (ca 250 m från gården) ligger vid Kyrkebysjön, som har förbindelse med stor-Vänern genom ett smalt sund.

Grums kommun har ett antal smultronställen och Liljedal är ett av dem. Nere vid Ransundsbron finns en gästbrygga med välordnad serviceanläggning, ett glasbruksmuseum där det sommartid drivs ett mysigt café. Ett par efterlängtade tillskott; 24FOOD och Glassbruket, har under sommaren 2021 gett Liljedals gästhamn en ny livlighet och såväl praktisk som njutbar möjlighet att proviantera för byns befolkning men också för det tillströmmande båt- och husvagnsfolket. Ransundet.se hyr även ut kajaker och SUP.

Värmskog är en annan berömd del av Grums. Där kan man i mysig miljö äta de största räkmackor du kan tänka dig. I fabulösa Borgvik finns vidare Oscar Magnussons galleri och gourmetkrog Sliperiet. Där ligger också det mysiga Hamncaféet där du kan hyra båtar och kanoter och den ärevördiga Kungskvarnen i fantastisk miljö. Vid Grums Fish´n´Camp, vid Sävsjön kan man campa, fiska, vandra, hyra båtar, kanoter, m. m.  Billeruds Golfbana ligger vackert ner mot Ekholmssjön, cirka 10 km från Buda Gård. Vid golfbanan återfinns nu restaurangen Sjöskafferiet med fisk som specialitet.

Buda Gård ligger belägen i utkanten av Liljedal, som ligger 4 km från E 18 och väg 45 – drygt en mil söder om Grums och ett par mil norr om Säffle.

Avstånd till:
Karlstad, ca 40 km, Säffle, ca 25 km
Bensin och pizzeria i Slottsbron: 8 km
Affärer, bank, läkare, tandläkare, apotek och Systembolag, sporthall, m m, i Grums: 12 km
Billeruds Golf: 10 km
Uthyrning båtar, bad, café, Grums Fish´n´Camp, Sävsjön: 8 km